Sposób przygotowania

Smardze, kiedyś bardzo pospolite grzyby, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję.

Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokrojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka.
PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ!
Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wojtek10_89

    ciekawe zdjęcia
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    nigdy nie jadłam takich grzybów...
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aleksandra45

    ja również nigdy nie jadlam takich grzybow
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie dziwię się, że ich nie znacie bo w Polsce to rzadki grzyb i dlatego chroniony - ja jeżdżę wiosną na Słowację gdzie można go zbierać
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Ciekawy przepis, jak zwykle orginalny:) Podoba mi się :D
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Widziałam je nie raz w lesie, szkoda, że nie można ich zbierać, strasznie jestem ciekawa jak smakuja, ale może uda mi się kupić, będę szukać :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    borgia

    To nie tylko u nas wielki rarytas. Ale znam jedynie z opisu - nigdy nie jadłam niestety. Dobijasz mnie tymi grzybami... Co ja bym dała aby móc skosztować w takiej wersji. Katuję się czasami francuskimi przepisami czytując i oglądając. I tylko wzdychając. Ech... I Ty Brutusie... ;P
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !