Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smardze z papryką

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg smardzy suszonych 3
cebula 1
strąk papryki żółtej 1
łyżka posiekanej natki pietruszki 1
sól, świeżo mielony pieprz, świeżo utarta gałka muszkatołowa do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Smardze z papryką

Smardze, kiedyś bardzo pospolite grzyby, dziś w Polsce pod ochroną. Ja dostałam słoik suszonych ze Słowacji gdzie można je zbierać i eksperymentuję.

Smardze wypłukać i moczyć kilka godzin a następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły, osączyć. Cebule obrać i posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać pokrojone grzyby, paprykę, przyprawić i dusić kilka minut aby papryka zmiękła, ale pozostała krucha. Posypać zieleniną. Można wzbogacić danie dodając pokrojoną w paski szynkę. Ja podałam sałatkę do plastrów pieczonego udźca z indyka.
PRZYPOMINAM !!! W POLSCE SMARDZE SĄ POD OCHRONĄ ! NIE WOLNO ICH ZBIERAĆ!
Ale całkiem legalnie można je czasami kupić w dużych sklepach, sprowadzane najczęściej z Francji.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 15.07.2011 12:41
super
Agnik 15.07.2011 12:41
super
borgia 12.04.2011 16:21
To nie tylko u nas wielki rarytas. Ale znam jedynie z opisu - nigdy nie jadłam niestety. Dobijasz mnie tymi grzybami... Co ja bym dała aby móc skosztować w takiej wersji. Katuję się czasami francuskimi przepisami czytując i oglądając. I tylko wzdychając. Ech... I Ty Brutusie... ;P
Koper 19.01.2011 17:20
Widziałam je nie raz w lesie, szkoda, że nie można ich zbierać, strasznie jestem ciekawa jak smakuja, ale może uda mi się kupić, będę szukać :)
wedith1 01.01.2011 12:21
Ciekawy przepis, jak zwykle orginalny:) Podoba mi się :D
SmacznaPyza 21.11.2010 17:27
nie dziwię się, że ich nie znacie bo w Polsce to rzadki grzyb i dlatego chroniony - ja jeżdżę wiosną na Słowację gdzie można go zbierać
Aleksandra45 21.11.2010 10:59
ja również nigdy nie jadlam takich grzybow
PaniMISIOWA 22.10.2010 09:23
nigdy nie jadłam takich grzybów...
wojtek10_89 24.08.2010 10:53
ciekawe zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak