Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtają na patelni z masełkiem.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ze tez w takiej jednej istotce, moze siedziec tyle pomyslów na ciekawe, smaczne i pieknie podane dania. Normalnie nie do wiary!!! :*
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    istotka jest duża to i dużo pomysłów się w niej mieści :-)
  • 1
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    pomysłów to rzeczywiście dużo w Twojej księdze! Ziemniaczki - super!
  • 2
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    Grzyby to ja mogę jeść w kazdej postaci :) Fajny pomysł na kompletny obiad
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    caroline, to zupełnie tak jak ja!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    jestem ciekawa jak smakuję
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    ładnie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !