Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane z grzybami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sporych ziemniaków 6-8
cebula 1
cm pora [biała część] 3-4
sporych podgrzybków lub innych grzybków 10
g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego 100
duża łyżka posiekanej natki pietruszki 1
łyżki masła 3
dkg sera żółtego 10-15
sól i świeżo mielony pieprz do smaku:
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane z grzybami

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtają na patelni z masełkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 05.03.2012 19:16
ładnie
Agnik 19.05.2011 10:35
jestem ciekawa jak smakuję
SmacznaPyza 02.03.2011 19:51
caroline, to zupełnie tak jak ja!
caroline1983 02.03.2011 18:11
Grzyby to ja mogę jeść w kazdej postaci :) Fajny pomysł na kompletny obiad
wedith1 22.12.2010 19:05
pomysłów to rzeczywiście dużo w Twojej księdze! Ziemniaczki - super!
SmacznaPyza 08.12.2010 14:18
istotka jest duża to i dużo pomysłów się w niej mieści :-)
Sarenka 08.12.2010 10:34
Ze tez w takiej jednej istotce, moze siedziec tyle pomyslów na ciekawe, smaczne i pieknie podane dania. Normalnie nie do wiary!!! :*

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak