Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka duszone z risotto

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka 3 porcje
ryż 1 szkl
bulion 2 szkl
cebula 1 szt
marchewka 1 szt
natka selera garść
bazylia szczypta
oregano szczypta
majeranek szczypta
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
pieczarki 200 g
włoszczyzna suszona 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone z risotto

Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać ok pół szkl wody, przykryć pokrywką i poddusić ok 20 min do odparowania wody. W naczyniu do duszenia przysmażyć pokrojoną cebulę, dodać ryż, podlać bulionem, i pogotować ok 10 min. Dodać fasolkę i seler, wymieszać. Na wierzch położyć żeberka, dodać przyprawy i pokrojoną w słupki marchewkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20 min. od czasu do czasu sprawdzać by się nie przypaliło.
Pieczarki wypłukać, osączyć i wrzucić na kilka minut na patelnię, przyrumienić na tłuszczu, posypać solą i pieprzem, podać do risotta i żeberek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.06.2011 08:07
smaczne
Ela15 28.05.2011 21:05
super
wiola28a 29.04.2011 16:36
pycha
Misiek1 02.04.2011 17:46
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak