Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa migdałowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

migdały 100 gram
mleko 1,2 litr
cukier 4 łyżki
ryż 4 łyżki
rodzynki 100 gram
płatki migdałowe 3-4 łyżki
olejek migdałowy 3 krople
cynamon Prymat szczypta
sól szczypta
skórka pomarańczowa 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa migdałowa

Sparzyć migdały,obrać ze skórki,wysuszyć w piekarniku i zmielić.Mączkę migdałową utrzeć z cukrem i kilkoma łyżkami mleka.Ryż wypłukać, zalać niepełną szklanką gorącego mleka i ugotować do miękkości.Utartą masę migdałową zalać pozostałym gorącym mlekiem i doprawić solą i cynamonem.Gotować ok.10 minut,dodać rodzynki i odstawić zupę na 30 minut ,aby rodzynki napęczniały.Następnie połączyć zupę z ugotowanym ryżem,wymieszać i wlać kilka kropli olejku migdałowego.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.Zupę posypać płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 17.08.2013 20:53
Ale super pomysł :)
Beata23 13.08.2013 11:07
muszę wypróbować
Seba 22.05.2013 09:57
bardzo smaczna
Krystyna32 12.09.2012 10:05
extra
traktorek 16.07.2012 18:03
interesująca
Łukasz15 16.06.2012 07:57
pycha
LuKaSz4761 12.10.2011 11:32
super przepis na pewno spróbuję pozdrawiam
RenataZ-et 05.07.2011 22:24
to coś dla mnie
alaaa 31.05.2011 21:59
ja też nie
alaaa 31.05.2011 21:59
ja też nie
misia53 29.04.2011 10:49
ja też nie...
IZABELA29 11.04.2011 09:29
takiej nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak