Sposób przygotowania

Herbatkini czekoladowe (ale konieczeni takie bez polewy czekoladowej!) rozkruszyć(np w moździerzu), wymieszaćz roztopnonym masłem i wyłożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków dwa razy, zmieszać z serkiem mascarpone. Miksować na puszystą masę, dodać cukier, miksować, potem śmietanę i ciągle mieszając dodać skórkę otartą z 4 pomarańczy, 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, szczyptę soli i makę, potem jajka.
To tortownicy na masie herbatnikowej układamy masę serową.
Tortownicę z zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową.
Do blaszki w piekarniku wlewamy wodę, wkładamy tortownicę i sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Po tym czasie trzeba wyłączyć piekarnik i trzymać ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę.
W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę na wierzch sernika. Resztę soku, która została z 4 pomarańczy z ciasta wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko na niewielkim ogniu aż co najmniej 1/2 wyparuje. Żelatynę rozpuszczmy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do rodnelka (zdjętego już z ognia!) I dokładnie mieszamy. Jak się troszkę przestudzi to smarujemy upieczony, ostuszony sernik, oczywiście wyjęty już z tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    super apetyczny :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    pysznie wygląda:)
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Z przyjemnością zjadłabym choćby kawałeczek ...., ale roboty przy nim jesT!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Jest troche roboty, ale warto bo pyszny:) ja miałam to szczęście, że upiekł go mój mąż :)
  • 0
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    O, jak masz fajnie .....mój to tylko makaron mi robi...hihi... , ale dobre i to!
  • 0
    original
    Opublikowano

    anoosia

    super, swietny!!! pewnie jest trudny do przyzadzenia
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    smak rewelacyjny, mimo, że pracochłonny!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !