Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karczek pieczony

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówka 0,5-0,6 kg
marchewka 2 sztuki
cebula biała 2 sztuki
Czosnek naturalny 3-4 ząbki
Stek z grilla Prymat 3 opakowania
pieprz świeżo mielony
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
musztarda 3-4 łyżki
olej
wino czerwone 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Karczek pieczony

Karczek kroimy na równej wielkości plastry i delikatnie klepiemy tłuczkiem. Marchewkę kroimy w plastry, cebulę w piórka, czosnek drobno siekamy lub blendujemy. Warzywa i przyprawy mieszamy ze sobą dodając olej. Do marynaty wrzucamy karczek, tak by był przykryty i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki (oczywiście można go włożyć na krócej, ale wtedy smak nie będzie tak intensywny). Mięso układam na blaszce wyścielonej folią aluminiową, warzywa również wrzucam na blachę. Piekarnik ustawiam na 170 stopni i trzymam w nim mięso przez około godzinę (wszystko zależy od tego jak bardzo wypieczony karczek lubicie). Potrawę podaję z pieczonymi ziemniakami, które wcześniej obgotowywuje przez ok. 10 minut a następnie wrzucam na chwilę do tej samej marynaty, w której było mięso i daję je do pieczenia na pół godziny razem z karczkiem.

Wszystkie podane w przepisie ilości są tylko orientacyjne, dlatego zachęcam do modyfikowania ich jak i całego przepisu.
Co prawda zioła i wino nie są podstawowymi składnikami przepisu, jednakże potrawa smakuje o wiele lepiej razem z nimi, szczególnie jeśli mamy dostęp do świeżych ziół.

Marynaty można użyć dwa razy, o ile nie pozostawimy w niej starych kawałków mięsa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak