Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tartinki z makiem i kremem z białej czekolady

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200g
masło 100g
cukier brązowy 1/2 szklanki
jajko 1szt
sól szczypta
biała czekolada 1 tabliczka
śmietana kremówka 250 ml
mak

Przepis i sposób przygotowania na: Tartinki z makiem i kremem z białej czekolady

Schłodzone masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, wbijamy jajko i szybko zagniatamy jednolite ciasto a następnie wstawiamy je do lodówki na godzinę.

Foremki do tartinek wylepiamy cienką warstwą ciasta i pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Odstawiamy do ostygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( najlepiej dodać łyżkę lub dwie kremówki abu uzyskać gładszą konsystencję).

Smietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy rozpuszczoną lekko ostudzoną ale nadal płynną czekoladę a następnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitego kremu.

Kremem napełniamy każdą babeczkę i posypujemy makiem.

Najlepiej schłodzić je w lodówce aby krem zgęstniał.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak