Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieprzne Farfalle

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron kokardki 1
kiełbasa 1
pomidory bez skóry 5
brie 1
czosnek 1 do smaku
sól 1 do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pieprzne Farfalle

Gotujemy makaron do czasu aldente. W międzyczasie przygotowujemy rozgrzana patelnię, wsypujemy uprzednio pokrojoną w kostkę kiełbasę (najlepiej podwawelską ok 1 pęto). Podsmażamy do zarumienienia. Nacinamy pomidory i zalewamy wrzątkiem w celu obrania ze skóry. Kroimy pomidory w nieformalne ksztalty / usuwając przy tym twardy środek/ Kiedy mamy przygotowane dwa poprzednie dodatki, bierzemy ser brie, kroimy na plastry +/- 0,5 cm i odkrajamy białe boki. W tym czasie makaron powinien być gotowy do odcedzenia. Odlewamy wodę i wszystkie składniki, jeden po drugim wrzucamy do garnka z gorącym makaronem tj. podsmażoną w kostkę kiełbasę, obrane i pokrojone pomidory oraz ser brie w kawałkach. Szybko doprawiamy sporą ilością pieprzu, odrobiną soli i wyciśnietymi 5 ząbkami czosnku. Mieszamy drewnianą łyżką energicznie aż do momentu połączenia się wszystkich składników - głównie roztopienia sera brie i rozdrobnienia pomidorów.
Danie podajemy w miseczkach bulionowych.
Niestety danie nie jest już takie smaczne i wyraziste po wystygnięciu, tak więc lepiej zjeść wszystko od razu.
Co do przyprawiania czosnkiem i pieprzem - sporo czosnku daje wyrazistość dania a pieprzne danie podkreśla jego wyjatkowość. Z solą nie przesadzamy :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak