Sposób przygotowania

Zmieszać w misce mąkę, sól, olej, pieprz. Podgrzać mleko do letniej temperatury, dodać drożdże, cukier i jajko, dokładnie wymieszać i wlać do miski, wyrobić, żeby powstało lepkie ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Blachy wyłoży papierem do pieczenia. Wyrobić ciasto ręcznie na posypanym mąką blacie jeszcze przez 10 minut. Uformować z niego wałek i podzielić na 20 jednakowych części. Formować z nich bułeczki. Rozbełtać żółtko z mlekiem i posmarować pieczywo. Posypać solą gruboziarnistą, kminkiem. Zostawić na 30 minut, żeby wyrosły. Nagrzać piekarnik do 200°C. i piec 15–18 minut.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !