Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ragout jagnięce z oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

woda 250 ml
sól 1 szczypta
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
NA RAGOUT
mięso jagnięce (z udżca) 300 g
oliwa 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
woda 5 łyżek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
czarne oliwki 40 g
wino czerwone 1/2 L
cebula 2 łyżki
ryż długoziarnisty 125 g
ryż dziki 125 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ragout jagnięce z oliwkami

Cebulę podsmażyć, dodać ryż, podlać wodą, posolić, przykryć, gotować 20 minut na małym ogniu.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Oliwę rozgrzać, smażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Dodać cebulę i posiekany czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Podlać czerwonym winem i wodą, przyprawić ziołami. Całość przykryć, dusić 30 minut.
Do mięsa przełożyć oliwki, gotować jeszcze 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Bezpośrednio przed podaniem ryż wymieszać z ziołami prowansalskimi. Serwować z ragout jagnięcym

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak