Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 20 dag
mąka 30 dag
sól do smaku
woda 400 ml
jajko 8 sztuk
cukier puder 3 łyżki
śmietana 30% 600 ml
cukier 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Zagotować wodę z szczyptą soli. Wsypać mąkę,ściągnąć z ognia, mieszać drewnianą łyżką aż ciasto będzie odstawać od ściany garnka.Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie mieszając dodajemy po jednym jajku. Blachę smarujemy i wyciskamy szprycą lub nakładamy łyżka formując okrągłe ptysie.Pieczemy w temp.220 stopni. Ostudzone ptysie przekrawamy na pół i napełniamy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 28.03.2014 21:13
uwielbiam ptysie
Andzia1977
Andzia1977 22.10.2011 21:56
pyszotka
Ela15 29.09.2011 10:07
pycha
tatiana2 07.06.2011 11:46
Strasznie dawno nie jadłam ptyśków :) Super :)
jolita 24.05.2011 08:28
mniam
pioge7 16.05.2011 10:23
uwielbiam
Kasiax18 02.05.2011 09:47
Takie domowe:)
AgaS10 01.05.2011 20:21
super
AgaS10 01.05.2011 20:21
super
Kasiax18 29.04.2011 19:20
Smakowite:)
Kuchareczekjeden 28.04.2011 12:35
świetne
anja3107 25.04.2011 21:35
ptyśne :P
Margo1 24.04.2011 02:47
lubię
Margo1 24.04.2011 02:47
lubię
Mariusz10 20.04.2011 00:30
mniam
madzialena19 13.04.2011 13:06
pyszne
aginaa 10.04.2011 18:18
fajne
agnieszka214 07.04.2011 17:55
pycha
gosia47-47 07.04.2011 15:28
lubię ptysie
ronald88 07.04.2011 13:21
super
novita26 04.04.2011 10:13
mniam mniam , ślinka leci na sam widok
Iwusia 03.04.2011 23:28
piękny ptyś i wygląda bardzo smacznie :)
Ania60 03.04.2011 20:18
pychotka
magical66 02.04.2011 14:26
pyszna
iwa643 02.04.2011 07:13
lubie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak