Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarte aux citrone-Tarta cytrynowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g 1 kostka
mąka pszenna 2 szklanki
sól szczypta
żółtko jajek 3
jaja 1 całe
sok z limonki 200 ml
sok z cytryny 100 ml
jaja 8 całych
śmietana 30% 300 ml
cukier 75+300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarte aux citrone-Tarta cytrynowa

1) Masło ucieramy z cukrem(75g) na jednolitą masę.
2) Do masy dodajemy żółtka, a następnie jedno całe jajko oraz sól
3) Ucieramy wszystko. Dodać mąkę.
4) Wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na około godzinę.
5) Przełożyć do foremki(bądź małych foremek do babeczek) i włożyć na około 20-30 minut do lodówki.
6) W tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i przygotować masę:
a) Wymieszać cukier(300g) z jajkami.
b) W osobnym naczyniu ubić kremówkę na pianę. Połączyć masę z pianą.
c) Dodając soki mieszać.
7) Wyciągnąć foremki z lodówki napełnić masą cytrynową i wstawić do piekarnika.
8) Piec około 20 minut w zależności jak szybko brzegi ciasta się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak