Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Khalva - Rosyjski deser z orzechów włoskich

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1,75 szklanki
cukier 4 łyżki
mąka kukurydziana 1,5 łyżki
masło roztopione 8 łyżek
cynamon 0,5 łyzeczki
przyprawa do dań słodkich do smaku
orzechy włoskie 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Khalva - Rosyjski deser z orzechów włoskich

Do rondelka wlać 1,5 szklanki mleka, dodać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru.
Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z pozostałym mlekiem, oraz przyprawę do dań słodkich, gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzać do temp 180 stopni. Orzechy włoskie wymieszać dokładnie z roztopionym masłem, ułożyć na blaszce, piec w piekarniku ok 10 minut na złocisty kolor, często obracając
Następnie na orzechy wlać równomiernie krem, przykryć folią ,piec dalej ok 15 minut.
Podawać zaraz po przyrządzeniu. Udekorować posiekanymi orzechami i cynamonem. Ja podałam w filiżaneczkach :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika154 29.04.2011 15:36
ciekawe
gosia47-47 25.04.2011 21:05
super
MAR3STA 09.04.2011 18:24
jeszcze nie miałam okazji próbować takiego deseru;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak