Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy placek z ganache czekoladowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
cukier 75 g
masło 140 g
żółtko jajek 2
czekolada gorzka 3 szt
marmolada 1 op.
kremówka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy placek z ganache czekoladowym

Wyrobić kruche ciasto ze szczyptą soli :miękkie masło, cukier, żółtka, mąka. Wyrobić w jednolitą kulę. Zawinąć w folię kuchenną i wstawić do lodówki na 1/2 godziny. Po upływie tego czasu wyłożyć tortownicę z brzegiem na wysokość dwóch palców. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika na 20 minut ( 180 st.C ) . Przygotować ganache : czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na parze, śmietankę zagotować w rondelku, dodać do niej czekoladę - wymieszać. Na cieście rozsmarować marmoladę a na niej zimne ganache. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Po wyjęciu ozdobić!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iga2 11.05.2011 23:30
fajny placuszek na 5 :)
stokrotka 01.01.2011 20:29
super!!!!!!!!!!!!!!!
Mysiunia 05.12.2010 12:30
fajny:)
cukiereczek 16.11.2010 08:40
Wyborne
gosia47-47 13.11.2010 09:08
super
Justyna70 30.10.2010 20:59
super!
hastalavista 06.10.2010 00:10
i jaki ładny!
cukiereczek 06.09.2010 09:41
Dobre
krzyniu1984 29.07.2010 08:43
fajny!
pawel007 25.07.2010 10:59
pysznie wygląda.
caroline1983 24.07.2010 16:56
Ciekawy pomysł
eli82 20.07.2010 18:52
Słodkie ale bardzo smaczne
rosik93 17.06.2010 22:59
Palce lizać...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak