Sposób przygotowania

RYBKA - rybę dzielimy na kawałki, układamy w naczyniu i solimy; skrapiamy obficie sokiem z całej cytryny. Czosnek(2-3 ząbki lub więcej)kroimy w plasterki, paprykę w paseczki/talarki i rozkładamy na rybie. Polewamy oliwą. Jeśli używamy normalną paprykę (nie ostrą) należy kawałki ryby oprószyć ostrą papryką. Odstawiamy w chodne miejsce.
Następnie rybę przekładamy do blachy, wyłożonej folią aluminiową, zalewamy powstałym sosem, i pieczemy ok 15-20 minut, w temperaturze 160 stopni.

SOS SZPINAKOWY - cebulkę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek (cała główkę) przeciskamy przez praskę. Na głębokiej patelni/w garnku, rozgrzewamy oliwę na której szklimy cebulkę;dodajemy czosnek a po chwili kumin, paprykę ostrą i słodką, mieszamy. Dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak, mieszamy aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dodajemy śmietanę. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając ok. 10-15 minut.Po czasie, dodajemy migdały, doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Jeśli ryba i szpinak ugotuje się/zapiecze w tym samym czasie od razu podajemy (na szpinak wykładamy rybkę)...ale ja najpierw zapiekam samą rybę a poźniej jeszcze raz na szpinaku.Na blachę wykładamy szpinak, a na niego kawałki ryby, z czosnkiem i papryką i zalewamy powstałym sosem z pieczenia ryby. Zapiekamy kilka minut.

Komentarze

  • 5
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    nie, ze szpinakiem to raczej nie dla mnie - świeży lubię, ale gotowany to już nie bardzo :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Aida

    no jak nie lubi to nic na siłę :) choć potrawa smaczną jest :)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    kiedys pewnie wyprobuje :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Bardzo fajne połączenie ;)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    bardzo ciekawie się prezentuje i pewnie bardzo smaczne:)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja akurat szpinak polubiłam,choć dopiero niedawno.A rybka smacznie się prezentuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    wspaniała

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !