Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

brukselka w sosie cytrynowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brukselka 90 dkg
sól do smaku
masło 2 łyżki
sok z cytryny 5 gram
mąka 1 łyżka
śmietana 15 dkg
gałka muszkatołowa
skórka z cytryny
ser żółty 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: brukselka w sosie cytrynowym

Brukselkę myjemy i krótko gotujemy we wrzącej wodzie,następnie odcedzamy.Znów zalewamy wrzącą wodą solimy i gotujemy do miękkości,dokładanie odsączamy z wody.Z masła i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją niewielką ilością wody z brukselki,dodajemy sok z cytryny ,pół otartej skórki z cytryny,śmietanę i otartą gałkę muszkatołową.Wszystko gotujemy.Osączoną brukselkę wkładamy do sosu i podgrzewamy,posypujemy startym serem .

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 01.09.2012 10:01
ciekawe polaczenie
Krystyna32 17.08.2011 09:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak