Sposób przygotowania

Mąkę ziemniaczaną i tortową zmieszać z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia ( wcześniej nasmarować tłuszczem). Jajka (3 szt.) z gorąca wodą (5 łyżek) ubić mikserem na puszystą masę. Cukier (150 g) wymieszać z cukrem waniliowym (2 łyżeczki) i stopniowo dodawać do masy cały czas ubijając. Dodać do ciasta przesiane mąki (100 + 50 g) i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto wyłożyć na blachę i równomiernie rozsmarować. Piec 10-15 minut aż ciasto się zarumieni (200-220 stopni)
Zaraz po upieczeniu ciasto przełożyć na lnianą ściereczkę posypana cukrem pudrem, papier posmarować zimną wodą, ściągnąć roladę zwinąć razem ze ściereczka.
KREM : Do zimnego mleka (300 ml) wsypać całą zawartość kremu do torów, wszystko zmiksować. Dodać masło i miksować. Masę włożyć do lodówki na 1 godz.
Zimne ciasto rozprostować, nie mocno, i posmarować dżemem, rozłożyć na to krem ( trochę zostawić na posmarowanie ciasta z góry ) .
Następnie dodać na krem wszystko co chcemy, rodzynki, brzoskwinie a nawet i pokrojoną galaretkę. Im więcej kolorów tym lepsze ciasto.
Całość ponownie zwinąć. Ciasto udekorować z góry kremem do tortów i posypać kakao.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !