Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudego surowego boczku bez żeber 15 kg
czosnku 6 - 7 ząbków
suszonej mięty 1/2 łyżeczki
szałwii 1/2 łyżeczki
cząbru 1/2 łyżeczki
bazylia świeża 1/2 łyżeczki
majeranku 1/2 łyżeczki
oliwy 1 łyżka
białego wytrawnego wina 1 łyżka
soli 1 łyżeczka
pieprzu 1/4 łyżeczki
bulion 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek rolowany z czosnkiem i ziołami

Czosnek utrzeć z solą, wymieszać z pieprzem, oliwą, winem i pokruszonymi ziołami.
umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno go zrolować, owinąć folią dopieczenia i 7 - 10 godzin trzymać w chłodnym miejscu.
Następnie boczek ułożyć w formie
do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. i piec około 90 minut, skrapiając często bulionem.
pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby boczę się nam pięknie
zrumienił.

Podawać go możemy i na gorąco i na zimno, z chrzanem albo ostrymi sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaa 05.10.2011 08:50
smaczny
Mysiunia 09.09.2010 13:35
http://mistrzkuchni.pl/przepis-boczek-rolowany-z-czosnkiem-i-ziolami-2198.html składniki i sposób przyrządzania ten sam, a użytkownik który dodal to ma inny login niz twoj?
mehia 10.06.2010 08:52
apetyczny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak