Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pączki anny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
żółtko jajek 6 szt.
cukier 1/3 szklanki
masło 6 dag
drożdże 5 dag
mleko ciepłe
sól
aromat cytrynowy
Nadzienie:

Przepis i sposób przygotowania na: pączki anny

Drożdże rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodając po łyżce maki i cukru, pozostawić do podrośnięcia. Ubić żółtka z cukrem. Gdy drożdże urosną dodać je do mąki, wlać żółtka, stopione masło i wyrobić ciast- pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, przykryte ścierką kuchenną. Po wyrośnięciu ciasta, odrywać kawałki, formować placuszki, nakładać nadzienie, dokładnie zalepić. Układać na stolnicy wysypanej mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na jakiś czas by podrosły jeszcze troszkę. Rozgrzać mocno tłuszcz, smażyć pączki parę minut z obu stron.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 17.10.2011 21:10
lubie pączki własnej roboty
Niunia 23.09.2011 13:57
ciekawe
iga2 01.04.2011 16:50
pyszności
iga2 01.04.2011 16:50
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak