Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 5 szt.
mąka 1,5 szklanki
spirytus ½ kieliszka
sól szczypta
tłuszcz 50 dag
cukier waniliowy
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: faworki

Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić na środku wgłębienie i wbić po jednym żółtku, mieszając. Dodać spirytus i wyrobić ciasto. Odcinać po kawałku ciasta cienko rozwałkować i kroić paski o szerokości ok. 3 cm. Nacinać je wzdłuż po środku i przewijać jeden koniec przez nacięcie. Od razu smażyć na tłuszczu z obu stron. Wyjąć i posypać cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

usmiech 13.02.2012 23:22
dobre
iga2 01.04.2011 16:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak