Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezy z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 szt
cukier 500 g
mąka 40 g
śmietana 250 g
cukier puder 75 g
cukier waniliowy 1 opak
truskawki 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bezy z truskawkami

Ubić pianę z białek, dodać połowę cukru i dalej ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna, wsypać pozostały cukier i mąkę. Wymieszać delikatnie łopatką. Wycisnąć specjalną szprycką na 2 wyłożone pergaminem blachy 6 kolistych bez w kształcie ślimaka, 6 pierścieni tej samej wielkości co ślimaki i 6 małych kulek. Piec około 40 minut w lekko nagrzanym piekarniku 150 stop. Po upieczeniu zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Ubić schłodzoną śmietanę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Umyć truskawki, obrać z szypułek, osączyć. Na każdym bezowym ślimaku ułożyć warstwę bitej śmietany, następnie bezowy pierścień, kilka truskawek, odrobinę bitej śmietany i na samym wierzchu małą bezową kulkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak