Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 1 kg
Żelatyna wieprzowa Prymat 8 listków
cukier 240 g
śmietana 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka z truskawkami

Umyć i obrać truskawki, wybrać 200 g najładniejszych do dekoracji.
Resztę truskawek zmiksować.
Zamoczyć listki żelatyny w zimnej wodzie, by zmiękły.
Przygotować syrop zagotowując cukier z 20 ml wody.
Zdjąć z ognia, połączyć z żelatyną, a następnie ze zmiksowanymi truskawkami.
Dobrze wymieszać.
Pozostawić do ostygnięcia.
Ubić śmietanę, połączyć z musem truskawkowym, delikatnie wymieszać i przełożyć do opłukanej zimną wodą formy w kształcie wieńca.
Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Tuż przed podaniem wyjąć z formy, zanurzywszy wcześniej jej dno na kilka sekund w gorącej wodzie.
Ozdobić truskawkami i bitą śmietaną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak