Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort makowy z morelami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt
maku ¾ szklanki
jajek 6
cukru 6 łyżek
mąki krupczatki 5 łyżek
proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: tort makowy z morelami

Bita śmietana:
500 g śmietany 36%
3 opakowania usztywniacza do bitej śmietany
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo:
1000 g moreli
270 g konfitury morelowej
1 szklanka osłodzonej wody z sokiem z ½ cytryny
1 opakowanie galaretki morelowej
Papier do pieczenia

Ciasto makowe: białka ubić na sztywno. Dodać porcjami, ubijając, cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i mak. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na tortownicę. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Bita śmietana: śmietanę ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowym i usztywniaczem.
Tort makowy z morelami: ostudzone ciasto przekroić wzdłuż. Morele obrać ze skórki przekroić na pół. Jeden płat ciasta nasączyć połową wody. Posmarować konfiturą. Wyłożyć 2/3 śmietany, przykryć drugim blatem, również nasączyć. Posmarować bitą śmietaną i ponownie spiąć w tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki moreli. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, schłodzić. Tort zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak