Sposób przygotowania

Do miseczki dajemy drożdże rozdrobnić je , wlać ciepłe mleko, łyżkę mąki, łyżkę cukru i to wszystko wymieszać i przykryć czystą ściereczką , i odczekać chwilkę a w między czasie formę wysmarować masłem . Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, te wyrośnięte drożdże , cukier , rodzynki , orzechy i skórkę z pomarańczy. Jeszcze tylko dodajmy roztrzepane jajka i 100 g. masła , wyrabiamy ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne , możemy to robić oczywiście mikserem, ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką . Następnie umieszczamy ciasto w misce i przykrywamy folią spożywczą i odczekać aż nam troszkę podrośnie , następnie bierzemy ponownie się za ugniatanie dodając posiekana na kawałeczki białą czekoladę , ciasto teraz umieszczamy w formie przykryć jeszcze raz folia i odstawić na 60 minut.Wierzch polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez pół godziny w temp. 180 st.Ostudzoną i wyjętą babkę polać lukrem i dowolnie udekorować .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    biała czekolada super pomysł!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !