Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna babka z białą czekolada i pomarańczą

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 15 g
mleko ciepłe 4 łyżki
mąka tortowa 350 g
cukier brązowy 50 g
rodzynki 50 g
orzechy włoskie 50 g
skórka z pomarańczy
jajko 3
masło miękkie 100 g
biała czekolada

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna babka z białą czekolada i pomarańczą

Do miseczki dajemy drożdże rozdrobnić je , wlać ciepłe mleko, łyżkę mąki, łyżkę cukru i to wszystko wymieszać i przykryć czystą ściereczką , i odczekać chwilkę a w między czasie formę wysmarować masłem . Mąkę przesiać do miseczki, dodać sól, te wyrośnięte drożdże , cukier , rodzynki , orzechy i skórkę z pomarańczy. Jeszcze tylko dodajmy roztrzepane jajka i 100 g. masła , wyrabiamy ciasto aż zrobi się gładkie i elastyczne , możemy to robić oczywiście mikserem, ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką . Następnie umieszczamy ciasto w misce i przykrywamy folią spożywczą i odczekać aż nam troszkę podrośnie , następnie bierzemy ponownie się za ugniatanie dodając posiekana na kawałeczki białą czekoladę , ciasto teraz umieszczamy w formie przykryć jeszcze raz folia i odstawić na 60 minut.Wierzch polewamy roztopionym masłem i pieczemy przez pół godziny w temp. 180 st.Ostudzoną i wyjętą babkę polać lukrem i dowolnie udekorować .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 27.04.2011 13:30
biała czekolada super pomysł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak