Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy borowiackie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 3 kg
twaróg 25 dag
żółtko jajek 1 szt
boczek wędzony 30 dag
śmietana 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy borowiackie

1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę ziemniaczaną osącz przez płótno. Osączony sok odstaw. Zlej powstały płyn, pozostaą na dnie mączkę zbierz, dodaj do masy ziemniaczanej. Wymieszaj, lekko przypraw do smaku solą.
2. Twaróg rozgnieć widelcem.Dodaj śmietanę i żółtko, przypraw do smsku solą i pieprzem, wymieszaj. Z twarogu zrób kulki wielkości orzecha włoskiego.
3. Z masy ziemniaczanej formuj placki. Na środku każdego ułóż twarogową kulę, dokładnie zalep.W garnku zagotuj 3 litry wody, lekko osól. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody, wlej do garnka z wodą. Wkładaj pyzy porcjami, gotuj ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 28.12.2013 08:57
pyszności .
Dorian 12.01.2013 20:07
Uwielbiam pyzy !!!
gacopierz23 11.11.2012 12:26
z boczkiem to dla mojego męża, a ja proszę na słodko :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak