Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bezowy torcik z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa marcepamowa 15 dag
margaryna 15 dag
jajko 3 szt
mąka 15 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
czekolada w proszku 5 dag
truskawki 50 dag
białko 3 szt
sól wg uznania
cukier 15 dag
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy torcik z truskawkami

1. Marcepan drobno zetrzeć. Utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Ucierając kolejno dodawać żółtka. Dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać czekoladę w proszku i wymieszać mikserem. Dwa białka ubić na sztywno. Pianę z białek delikatnie połączyć z ciastem.
2. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 30 minut. Studzić 10 minut w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki-pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszać ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier.Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wystudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 04.09.2012 20:38
ekstra
owca441 20.06.2011 21:55
pyszny
teresa18 04.04.2011 17:31
oj musi być dobre
traktorek 31.03.2011 11:51
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak