Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucha rolada z makiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 200g
olejek migdałowy kilka kropli
cukier puder 100 g
rodzynki
migdały
cukier 2 łyżki
wanilia
mąka 200 g
herbatniki 3 szt.
jajko 1
miód 4 łyżki
masło 100 g
gęsta śmietana 3 łyżki
żółtko jajek 2

Przepis i sposób przygotowania na: Krucha rolada z makiem

Najpierw posiekać masło , jak posiekamy to sypniemy mąkę szczyptę soli , cukier , wanilię i śmietanę .Wymieszać . Zagnieść ładne ciasto. Schłodzić w lodówce . Sparzony mak zemleć , wlać miód do maku, dajemy dowolną konfiturę albo dowolny dżem , herbatniki pokruszyć najlepsze były by petitki też dodać , bakalie i cukier , zapach i roztrzepane jajko. Wyjmujemy ciasto z lodówki , rozwałkować w prostokąt na papierze do pieczenia ,posmarować masą makową i zwinąć roladę dokładnie i pomału pomagając sobie papierem . Ciasto przekładamy i pieczemy do 40 minut w 200 st. Makowca polewamy polewa czekoladową .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna46 13.03.2012 08:43
Dobre ciasto na Wielkanoc.
ewaa 08.02.2012 13:54
apetycznie wygląda:)
pacpaw 11.07.2011 20:21
lubię mak w wypiekach
Margo1 31.03.2011 10:09
a co myślałaś że zostawie dla gości?
ElizaT 30.03.2011 21:18
bakalie to chyba już wyjadłaś :P
Nina7 30.03.2011 13:08
pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak