Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz pieczony z kaszą jaglaną

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza jaglana 1,5 szklanki
filet z dorsza 1/2 kg
seler naciowy 4 gałązki
marchewka 1 sztuka
groszek 1/2 szklanki
kukurydza 1/2 szklanki
sól
pieprz
masło 2 łyzki
sok z cytryny
cebula 1 sztuka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz pieczony z kaszą jaglaną

Rybę pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny, przyprawić przyprawą do ryb i odstawić.
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oliwy. Jak cebulka się zeszkli dorzucić na patelnię suszoną żurawiną i smażyć 2 minuty ciągle mieszając.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotwaną kaszę przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego łyżką masła. Dodać cebulę z żurawiną, dokładnie wymieszać.
Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej buraczanej tarce. Wrzucić na patelnię po cebuli i żurawinie. dodać selera pokrojonego na kawałki i groszek z kukurydzą (najlepiej mrożone). Wszystko razem wymieszać i smażyć na niedużym ogniu ok 10 minut.Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie wyłożyć na kaszę w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć kawałki ryby i resztę masła. Piec w 180 stopniach ok 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 10.02.2012 08:05
świetne
Nina7 30.03.2011 13:09
ciekawy pomysł, który warto wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak