Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 2 szt
jajko 3 szt
cukier 3/4 szkl
margaryna 3/4 kostki
drożdże 50 g
mleko 2 szkl
spirytus 2 łyżki
marmolada 200 (różana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki

Mleko podgrzewamy. Z drożdży, pół szklanki mleka oraz łyżki mąki robimy rozczyn, odstawiamy, aby wyrósł. Jajka ubijamy z cukrem. Gdy rozczyn już podrośnie, wlewamy go do mąki, dodajemy ubite jajka oraz resztę mąki. Wyrabiamy dokładnie ciasto do momentu, aż zacznie odstawać od ręki. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną margarynę oraz spirytus i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formujemy placuszki, nakładamy porcję marmolady i formujemy pączka. Po zrobieniu wszystkich pączków, czekamy, aż jeszcze trochę podrosną. Następnie tłuszcz (może być pół smalcu, pół oleju) rozgrzewamy w garnku. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odcedzamy pączki na papierowym ręczniku.
Po odsączeniu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 05.05.2012 08:56
pyszne
Margo1 05.05.2012 08:56
pyszne
maciek7 16.02.2012 18:20
uwielbiam
IlonaAlbertos 21.04.2011 17:48
Bardzo apetyczne :) Uwielbiam domowe pączki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak