Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać,ugotować,zrobić z nich puree dodając 30g masła,żółtka,gałkę muszkatołową>Sporządzić ciasto parzone:wodę zagotować z masłem i solą,dodać mąkę,gotować wolno ciągle mieszając,aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia,zdjąć z ognia dodać kolejno po jednym jajku ciągle ucierając.Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem,dobrze wymieszać i oziębić.Formować omączonymi rękami małe kulki,smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.Kulki ziemniaczane można przed smażeniem panierować.Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !