Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki Dauphine

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1000 g
żółtko jajek 4 szt
masło 90 g
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
mąka pszenna 150 g
jaja 2 szt
woda 175 ml
tłuszcz do smażenia 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki Dauphine

Ziemniaki obrać,ugotować,zrobić z nich puree dodając 30g masła,żółtka,gałkę muszkatołową>Sporządzić ciasto parzone:wodę zagotować z masłem i solą,dodać mąkę,gotować wolno ciągle mieszając,aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia,zdjąć z ognia dodać kolejno po jednym jajku ciągle ucierając.Masę ziemniaczaną połączyć z ciastem,dobrze wymieszać i oziębić.Formować omączonymi rękami małe kulki,smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor.Kulki ziemniaczane można przed smażeniem panierować.Podawać jako dodatek do mięs smażonych i pieczonych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak