Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos bearneński

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
masło 200 g
cebula 15 g
czosnek ząbki 0.5 szt
ocet winny 25 ml
woda 25 ml
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: sos bearneński

Z wody,octu,posiekanej cebuli,czosnku,estragonu,trybuli ogrodowej i pieprzu ugotować wywar,przecedzić.Naczynie z rozmieszanymi w ciepłym wywarze z żółtkami wstawić do drugiego większego naczynia z gorącą wodą(60stopni),trzepaczką ubijać powoli sos.Do gęstniejącego sosu wlewać po trochu stopione gorące masło,ciągle ubijając(uważać,aby masa się nie zważyła).Przyprawić do smaku.Sos podaje się w ogrzanej sosjerce,do wołowiny z rusztu lub smażonej i ryb na ruszcie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak