Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

torcik sycylijski

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 125 g
cukier 100 g
cukier waniliowy
sól szczypta
jaja 4
mąka 125 g
mąka ziemniaczana 125 g
proszek do pieczenia
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
ser ricotta 250 g
cukier puder 50 g
likier pomarańczowy 5 łyżek
kandyzowane owoce 75 g
migdały 30 g
czekolada gorzka
śmietana 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: torcik sycylijski

Masło utrzyj z cukrem, solą, jajkami i cukrem waniliowym. Do masy dodaj obie mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ciasto wyłóż na tortownicę natłuszczoną i oprószoną mąką. Piecz około 35-40 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe ciasto przetnij na trzy krążki.

Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, ricottę wymieszaj z połową cukru pudru i dwiema łyżkami likieru, dodaj kandyzowane owoce, migdały i posiekaną czekoladę. Do kremu dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj, odstaw na 30 min.

Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru.
Tort przełóż kremem ricotto, a wierzch i brzegi wysmaruj ubitą śmietaną. Udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.
Wstaw do lodówki na pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak