Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos ziemniaczany

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dkg
wywar drobiowo-wołowy 800 ml
mąka 2 dkg
masło 3 dkg
sól
koperek
Kwas cytrynowy Prymat 2 gramy

Przepis i sposób przygotowania na: sos ziemniaczany

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i zalewamy wrzątkiem,gotujemy do miękkości i odcedzamy,Następnie zalewamy je wrzącym wywarem i gotujemy jeszcze 20 min aż będą bardzo miękkie.Gorące ziemniaki rozcieramy w wywarze na jednolitą płynną masę.Mąkę rozcieramy z masłem i dodajemy do sosu doprawiamy solą i pieprzem posypujemy koperkiem i dodajemy troszkę kwasku.Podajemy do mięs gotowanych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.10.2011 12:53
dawno nie używałem kwasku w kuchni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak