Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos mleczno-waniliowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
cukier 15 dkg
mleko 800 ml
mąka 5 dkg
cukier waniliowy
skórka cytrynowa 1 łyżeczka
koniak 30 ml

Przepis i sposób przygotowania na: sos mleczno-waniliowy

Zółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę.W szklance mleka mieszamy mąkę ,pozostałe mleko gotujemy.Do wrzącego mleka wlewamy mleko rozmieszane z mąką i gotujemy.Do żółtek wlewamy stopniowo gorące mleko ,dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową.Garnek z sosem wkładamy do większego naczynia z wrzącą wodą i podgrzewamy,mieszamy aż zgęstnieje.Dodajemy alkohol i mieszamy .Dobre do sałatek i surówek owocowych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina47 01.08.2011 09:26
ooo ja lubię takie sosiki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak