Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chrupki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mąka 10 dkg
gałka muszkatołowa
smalec 25 dkg
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: chrupki

Jajka,żółtka,mąkę i szczyptę gałki muszkatołowej miksujemy na jednolitą masę,powinno mieć konsystencje ciasta naleśnikowego.W niedużym rondelku rozgrzewamy smalec,musi być tak rozgrzany aby kropla ciasta szybko wypłynęła na wierzch.Cienkim strumykiem lejemy ciasto na smalec w okół rondelka a potem mniejsze kółka i paski w poprzek aby utworzyła się cienka pajęczynka,gdy się zarumieni obracamy delikatnie widelcem na drugą stronę.Usmażone chrupki delikatnie wyciągamy uważamy bo są bardzo kruche.Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 25.08.2011 09:20
super
Kuchareczekjeden 11.04.2011 08:39
muszę takie zrobić dzieciakom!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak