Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w potrawce warzywnej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
śmietana 0,5 szklanki
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
żółtko jajek
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
włoszczyzna 1 (bez kapusty)
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w potrawce warzywnej

Myjemy kurczaka, przecinamy na pół i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Dodajemy oczyszczoną włoszczyznę, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Miękkiego kurczaka wyjmujemy, usuwamy kości i skrapiamybulionem. Podgrzewamy. Rozgrzane masło mieszamy z mąką, zasmażamy, nie rumieniąc rozprowadzamy 1,5 szklanki zimnego bulionu, energicznie mieszając. Gotujemy przez 6-8 minut na wolnym ogniu. Sos lekko ostudzamy, łączymy z żółtkiem, śmietaną i natką pietruszki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Kurczaka wykładamy na talerz lub półmisek, polewamy sosem. Podajemy z ryżem na sypko, kłądzionymi kluskami i zieloną sałatą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak