Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki bakłażanowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

500g indyczego mięsa mielonego
1/2 bułki, namoczonej i odciśniętej
1/2 cebuli, drobno posiekanej
2 łyżeczki harissy (mieszanki przypraw pod ta nazwa, lub tradycyjnej pasty)
Kilka łyżek oliwy
czosnek 2 ząbki przeciśnięte
sól
pieprz
ser żółty
mozzarella
bazylia świeża
sos pomodorowy
bakłażan
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki bakłażanowe

Wymieszać mięso, bulke, cebule, czosnek, harisse, przyprawy. Bakłażana pociąć na plastry, każdy posmarować oliwą i grilować na gorącej patelni, do uzyskania ładnych pasków. Z mięsa formować wałeczki, połozyc na kazdy plater bakłażana jak na zdjeciu
na to palsterek mozarelle, listek bazylii i zawinąć je w plastry bakłażana.I do brytfanki. Resztę niezużytego mięsa dodałam do sosu pomidorowego którym zalałam rolady. reszte mozarelli pokroilam na sos i dodałam jeszcze startego sera, pospałam wszystko, niestety brak parmezanu wiec zastapiłam go polska gouda. wszystko posypałam bazylia suszona.
Zapiekać ok. pół godziny, w temperaturze 200 stopni, na blaszce lekko posmarowanej oliwą. Z dwoch bakłazanów wyszło mi 18 roladek. I wcale to nie jest takie pracochłonne jakby sie wydawało:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolcia12 31.10.2013 10:38
świetne danie
IlonaAlbertos 05.05.2011 00:41
Na pewno smakują znakomicie.
Katarzyna156 03.01.2011 17:11
super
PaniMISIOWA 02.11.2010 15:17
pyszności!!!
Koper 19.09.2010 17:30
Ale fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak