Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z kapustą i grzybami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kg kapusty kiszonej 1
litra grzybów suszonych 0,7
śliwek suszonych bez pestek 10
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarna ziela angielskiego 3
łyżeczki mielonego pieprzu 1/2
szkl mąki pszennej [ile zabierze płyn] 1,5-2
szkl. wody i mleka [pół na pół] 1-1,5
jajko 2
łyżeczki soli 1/2
cukier 1 łyżka
olej do smażenia 3-4 (2 łyżki do ciasta naleśnikowego

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z kapustą i grzybami

doskonałe na zwykły obiad albo kolację a także na Święta :-)

Grzyby zalać wrzątkiem (ok. 2-3 szkl.), przykryć i zostawić do namoczenia na pół godziny. Kapustę drobno posiekać, śliwki pokroić w cienki paseczki, cebulę w kosteczkę. Namoczone grzyby posiekać. FARSZ: Kapustę przełożyć do garnka, dodać śliwki, grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą spod grzybków i gotować do miękkości na małym ogniu. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do kapusty. Małą patelnię rozgrzać i na suchą wsypać cukier, skarmelizować na ciemny brąz nie mieszając tylko poruszając patelnią, przelać do kapusty. Dodać lubczyk i kminek. Doprawić pieprzem, solić raczej nie trzeba - kapusta kiszona jest wystarczająco słona. NALEŚNIKI: Roztrzepać w misce jajka z solą, olejem i zmieszaną wodą z mlekiem, powoli dosypywać mąkę cały czas mieszając aby nie było grudek. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na godzinę aby dojrzało a następnie smażyć naleśniki. Na każdym placku układać czubatą łyżkę farszu i zawijać w kopertę. Gotowe krokiety można panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej i smażyć na złoto, na oleju. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem np. czerwonego barszczu. Farsz zawsze robię 1-2 dni wcześniej [codziennie odgrzewając] żeby kapusta dobrze się przegryzła z grzybami i przyprawami. Karmel poprawia smak i kolor kapusty. Z tej ilości wychodzi ok. 20-25 krokietów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 06.10.2013 19:40
tylko zdjęcie stare i marne strasznie....
IwonaKa 05.10.2013 17:34
wspaniałe,moje ulubione
goofy9 16.06.2012 07:37
uwielbiam krokiety
BozenA 02.12.2011 11:12
mmmm
Karolina69 24.08.2011 10:53
fajne
anoosia 30.05.2011 17:40
smaczne
Barbara/zuza22_85 01.04.2011 22:39
pyszności
Aleksandra45 11.02.2011 10:34
robię dzisiaj podobne
Sarenka 09.12.2010 22:28
Pycha - juz mysle o swietach!
Marcela 22.09.2010 19:57
pyszota
bogumiła3 15.09.2010 22:22
super
buksiak12 04.09.2010 13:14
super
buksiak12 04.09.2010 13:14
super
Dorota71 04.09.2010 08:57
to musi być pyszne
Dorota71 04.09.2010 08:57
to musi być pyszne
Emilia22 04.09.2010 08:19
wyglądają ślicznie i bardzo apetycznie
Emilia22 04.09.2010 08:19
wyglądają ślicznie i bardzo apetycznie
Emilia22 04.09.2010 08:18
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak