Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet mielony

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rozbratel gotowana 0,4 kg
Łopatka b/k 06 kg
bułka 2 szt
jajko 1 szt
woda 1 szklanka
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,4 kg
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku
majeranek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet mielony

Wołowinę zmielić razem z wieprzowiną.
Bułki namoczyć w wodzie, odcisnąć wodę i również zmielić.
Do masy wbić jajo, dodać przyprawy i ręką wyrobić masę mięsną.
Brać po kawałku masy i obtaczać w bułce tartej formować podłużne kotleciki.
Ja dodatkowo nożem robię na nich kratkę:)
Smażyć w dużej ilości rozgrzanego oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Podawać z ziemniaczkami gotowanymi.
P.S.
Mięso wołowe ja zazwyczaj używam z rosołu, wobec powyższego napisałam, że ma to być rozbratel, ale może być każde inne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.03.2014 16:58
smaczny obiadek
fotoviderek 11.12.2013 07:32
Uwielbiam takie mielone :)
ONY_za_kare 27.10.2013 12:02
smaczny kotlet
adelajda 18.08.2013 15:33
ja oproszę o porcyjkę
kuklik 03.06.2013 10:20
pyszności takie kotleciki
smile 19.06.2012 18:34
klasyk =)
aga130982 05.11.2011 12:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak