Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki poznańskie

3.0
(12)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
kapusta 1/2 główki
ryż 1 woreczek
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia
kasza manna 3/4 szklanki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Zalewa:

woda 2 litry
kostka rosołowa 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki poznańskie

Szatkujemy kapustę, solimy, mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie odciskamy sok, który puściła kapusta. Dodajemy mięso mielone, woreczek ugotowanego ryżu (ryż ugotować wcześniej wg przepisu na opakowaniu). Następnie dodajemy 3/4 szklanki kaszy manny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki bułki tartej oraz jajka. Wszystko razem dobrze mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie formujemy podłużne kotlety i każdy z nich, lekko obtaczamy w bułce tartej. Podsmażamy z obu stron tak, żeby się zarumieniły. Po usmażeniu układamy w garnku (aby nie przywarły do dna garnka, wykładamy na dno liście kapusty). W tym czasie przygotowujemy zalewę.

Zalewa: Około 2 litry wody zagotowujemy z kostkami rosołowymi. Na patelni i pozostałym na niej tłuszczu podsmażamy chwilę około 2 łyżki koncentratu. Następnie dodajemy koncentrat do bulionu i przyprawiamy do smaku. Zalewamy gołąbki zalewą i wszystko dusimy około 45 minut. 

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.04.2011 07:58
ale pyszne
agnieszka137 29.03.2011 19:50
super gołąbeczki :)warto wypróbować
Ania67 29.03.2011 19:48
Wpraszam się na obiad:)
halina17 29.03.2011 13:29
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak