Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mintaj zapiekany z podgrzybkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

dkg podgrzybków 30
kg filetów z mintaja 1/2
białej cześć średniego pora 1/2
strak czerwonej papryki 1
op. 150g serka homogenizowanego naturalnego 1
łyżki śmietanki 30% 3-4
szkl. mleka 1,5
łyżki masła 2
łyzki mąki pszennej 3
łyżka soku z cytryny 1
łyżeczki suszonego tymianku 2
łyżki posiekanego świeżego koperku 2
sól i pieprz mielony do smaku:

Przepis i sposób przygotowania na: Mintaj zapiekany z podgrzybkami

przepis dostałam od koleżanki, Marty\" Mglejarki\", doskonale się sprawdził i ta potrawa gościła u mnie już kilkakrotnie.

Filety opłukać (zamrożone też, ale nie trzeba całkiem rozmrażać), zalać mlekiem i odstawić do lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Grzyby oczyścić dokładnie, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w drobną kostkę. Pora przekroić wzdłuż na pół, wypłukać, pokroić w cienkie półplasterki. Następnie rybę wyjąć z mleka, osączyć dokładnie na ręcznikach papierowych i skropić sokiem cytrynowym, oprószyć solą, tymiankiem i opanierować w mące. Kłaść na patelnię z bardzo rozgrzanym olejem i smażyć na silnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć przez 3-5 min. grzyby. Kiedy nieco zmiękną dodać pora, doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na rybę. Serek wymieszać z posiekaną papryką i połową koperku, doprawić nieco solą i pieprzem i wyłożyć/wylać na wierzch potrawy, rozprowadzić delikatnie. Zapiekać 20-30 min. w temp. 180 st. C. Przed podaniem posypać resztą koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolina69 24.08.2011 10:51
fajne
banditka 10.03.2011 08:35
ciekawe
kasiurek 26.07.2010 11:45
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak