Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nerki cielęce duszone

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 10 dkg
grzyby suszone 5 dkg
sól
śmietana kwaśna 20 dkg
mąka 3 dkg
masło 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: nerki cielęce duszone

Grzybki moczymy w wodzie,troszkę gotujemy i siekamy.Nerki oczyszczamy pozostawiając na nich cienką warstwę tłuszczu.Obgotowujemy je we wrzącej osolonej wodzie,wyjmujemy i osączamy i kroimy w cienkie plasterki.Cebulę drobno siekamy i smażymy na maśle aż sie zarumienią,następnie wkładamy nerki i podsmażamy,następnie dodajemy grzyby i wywar z nich doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem.Sos uzupełniamy wodą,pod koniec dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotowujemy. Podajemy z kaszą lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak