Sposób przygotowania

Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne. Śliwki przekroić na ćwiartki usuwając pestki. Masło roztopić, przestudzić. Mąki przesiać razem z solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem zwykłym i wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewać masło cienkim strumieniem. Następnie dalej miksując dodawać stopniowo po 2-3 łyżki mąki i mleko, na koniec dodać aromat. Ciasto wylać do formy w kształcie pierścienia. Na wierzchu ułożyć dość ciasno kawałki jabłek i śliwek. Jabłka układać zaokrągleniem do góry a śliwki skórką do dołu. Piec w temp. 170 st.C ok.40 min.. Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem albo polać lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    apetyczny :)
  • 6
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Pychota:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    apetyczny :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    bursztynek

    pięknie wygląda
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ze względu na takie wianuszki mogę i jesień polubić.Pyszne ciacho i duże kawałki owoców.Mniam!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !