Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tutmanik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
drożdże 3 dag
mleko 0,5 szklanki
masło roztopione 1 szklanka
ser feta 1 szklanka
sól do smaku
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tutmanik

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku mleku.Wyrobić z mąką i odrobiną soli na gładkie,elastyczne ciasto.Odstawić do wyrośnięcia,ponownie wyrobić,często zanurzając ręce w roztopionym maśle.Ciasto podzielić na 5 części,następnie rozwałkować na 5 cienkich plastrów.Ser wymieszać z jajkiem.Farsz rozsmarować na plackach,a potem zrolować i pokroić na plastry grubości 5 cm.Kawałki odwrócić tak,aby widoczny był farsz i ułożyć jeden obok drugiego w okrągłej,wysmarowanej masłem formie.Polać resztą masła.Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 25 minut,na złoty kolor.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 21.06.2011 09:01
ciekawe
Ania67 16.06.2011 15:06
popieram
Misiabe 29.03.2011 12:06
Ciekawy przepis a nazwa też fajna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak