Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z grzybami leśnymi

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łyzki mąki pszennej 2-3
łyzki mąki pszennej 1
łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1
łyżeczki mielonego pieprzu 1/2
mała łyżeczka soli 1
nieduże cebule 2
łyżki masła 2
szkl. śmietanki 30% 1
schab 10-15 dag (grube plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z grzybami leśnymi

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć. Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem przez folię do żywności. Mąkę wymieszać z przyprawami, w powstałej mieszance obtoczyć mięso, otrzepać nadmiar i smażyć je do zrumienienia na rozgrzanym oleju, przełożyć na talerz. Na tej samej patelni rozpuścić masło, zeszklić na nim pokrojoną w półplasterki cebulę, dodać pokrojone w plasterki grzyby. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu ok. 10min.. Gdy grzyby się podduszą wlać na patelnię brandy i - bardzo ostrożnie! - podpalić. Gdy płomień zgaśnie wsypać pozostałą z panierowania mięsa mąkę z przyprawami, dokładnie rozmieszać i wlać śmietankę. Mieszając zagotować i trzymać na małym ogniu kilka chwil aż sos zgęstnieje. Włożyć usmażone mięso do sosu, zagrzać. Podawać z kaszą, ziemniakami albo pieczywem, z dodatkiem ulubionej surówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BozenA 17.01.2012 20:07
mmmmm
BozenA 17.01.2012 20:07
mmmmm
Karolina69 24.08.2011 10:56
fajne
eli_555 26.07.2011 23:01
moje smaki
angelika14 27.03.2011 11:59
pychota
anecia04 16.11.2010 09:17
w takim wydaniu schab jest pyszny
Izabela/bella81 30.10.2010 00:45
na pewno smaczne
Emilia22 29.09.2010 14:46
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak