Sposób przygotowania

czyli kluchy - leniuchy w innej odsłonie :-)

Borówki/jagody opłukać, wsypać do rondelka, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusić 5-10 min. na małym ogniu aż się rozpadną, mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmielić albo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać jajko i zagniatać stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne. Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinać kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Wycięte kluski delikatnie wkładać do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać aby się nie posklejały, gotować 3-5 min. od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Na dno talerza wylać porcję sosu borówkowego, polać nieco jogurtem. Ułożyć delikatnie gwiazdki kluskowe i oprószyć je cukrem kryształem i mielonym cynamonem. Można też jogurtem polać kluski z wierzchu.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    lemon tree

    pięknie wyglądają :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Koper

    Bardzo apetyczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    śliczne
  • 0
    original
    Opublikowano

    madi356

    super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    fajne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomek13

    piekne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    bardzo pomyslowe :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Gwiazdki może i na niebie ale przede wszystkim cudne na talerzu:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !